Bakgrundsbild

”Jag blev lite chockad över all positiv respons och kärlek från folket”

Tousin Chiza, kallad Tusse, har en livshistoria som skulle räcka för någon som var minst tre gånger så gammal. Som 19-åring har han hunnit fly från sitt födelseland, bo i flyktingläger, komma till Sverige och delta i fyra tävlingar med musik varav han vann två.

Nu har Tusse hunnit ta studenten och flytta hemifrån berättar han på ett tåg på väg till en spelning i Kalmar i november.

– Att jag har tagit studenten är en av de saker jag är mest stolt över i mitt liv. Jag kämpade för att ta mig igenom det parallellt med att jag tävlade i Talang, Idol, Melodifestivalen och Eurovision. Det är sån frihet att ha klarat det och få fira allt man har åstadkommit, säger han.

Från Kongo-Kinshasa, där han föddes, minns han bara att han sprang omkring på gården och spelade fotboll. Redan som femåring flydde han med sin familj undan konflikterna och våldet där och hamnade i ett flyktingläger i Uganda. Innan han kom dit hade han kommit bort från sina föräldrar.

– Flyktinglägret låg mitt i ingenstans och var som ett eget samhälle. Jag minns att vi odlade grönsaker och att det var långt att gå för att hämta rent vatten. Kyrkan var samlingsplatsen i lägret och det var där jag började sjunga, berättar Tusse.

2010, när han var åtta år, kom han till Sverige som kvotflykting och bodde först i Nora och sen i Ransta, utanför Sala. Tusse minns att hans starkaste intryck av Sverige var att allt var så nytt, rent och tyst. Även om folk på gatan inte hälsade spontant på varandra kände han sig välkommen och blev snabbt en del av gemenskapen i skolan.

I Ransta, dit han kom 2015, fick en granne till familjen där han bodde nys om att han tyckte om att sjunga och bjöd in honom att sjunga i Ransta Nästa bygdegård. Där sjöng han bland annat på Studieförbundet Vuxenskolan Västmanlands stämma 2016 och ledde allsång.

– Det var pirrigt att uppträda inför publik, men alla var glada och jag fick fin respons, berättar Tusse.

Tusse på scen vid Ransta bygdegård
Tusse var med och ledde Allsång i Ransta på bygdegården som 14-åring. Foto: Göran Wallin

Nästa stopp för Tusse blev den lilla byn Kullsbjörken nära Tällberg utanför Leksand i Dalarna dit han flyttade med sin svenska familj. Där drömde han om att söka till Idol, men var ännu för ung. När Talang kom tillbaka efter ett uppehåll anmälde hans svenska mamma honom utan hans vetskap och han blev antagen och kom till semifinal.

– Talang var en glad överraskning! Men jag satt hemma och väntade på att få söka till Idol och 2019 var jag gammal nog och blev antagen. Idol var en fantastisk skola och gav en massa bra erfarenheter.

Han vann Idol-finalen i december 2019 och sen kom coronapandemin.

– Det var väldigt svårt att jobba som artist under pandemin. Jag gick i skolan och satt i studion och skrev låtar när jag kom i kontakt med Joy Deb, svensk låtskrivare och musikproducent, som ville att jag skulle testa att sjunga in en låt, berättar Tusse.

Låten var ”Voices” och den blev antagen till Melodifestivalen 2021. Att delta i Melodifestivalen under coronapandemin var speciellt och han fick inte uppleva ”det vanliga”, men Tusse berättar att det var superkul att hänga med de andra artisterna och att bygga upp det egna numret med dansare och kläder.

– Jag var fokuserad på att göra numret rätt och göra mitt bästa så jag hade inte tänkt på hur låten skulle tas emot. Jag blev lite chockad över all positiv respons och kärlek från folket. De eventuellt negativa kommentarer som kommit har jag inte brytt mig om. Men jag försöker att inte heller låta allt positivt stiga mig åt huvudet!

Tusse i Eurovisionfinalen. Foto: SVT STINA STJERNKVIST

Tusse fick tävla vidare i Eurovision-finalen, men även om det inte blev en framskjuten placering där är han glad över hela upplevelsen. På vägen har han fått en bred publik i Sverige. Tusse menar att han har kunnat utveckla sin egen uttrycksfulla stil genom att han har fått jobba med fantastiska stylister i både Idol och Melodifestivalen.

– Nu känner jag mig mer bekväm för varje dag med att klä mig i kläder som känns bra för mig och uttrycker min egen stil. Jag älskar bling – så det känns helt rätt! säger han.

Tusse Foto Gustav Ike & Streetchic Media
Tusse fick i år utmärkelsen Anders Carlbergs minnespris 2021: Årets unga förebild för att han bryter mot normer och fördomar, och kämpar för alla människors rätt att få vara sig själva. Han är också ambassadör i Sverige för UNHCR sedan i oktober i år. Foto: Gustav Ike & Streetchic Media

Nu är han alltså ute på turné efter att coronarestriktionerna har släppt. Snart är det dags för julshowen Stjärnklart på Hamburger Börs i Stockholm med Sarah Dawn Finer, Plura, John Lundvik och Linda Pritchard. Han ska också ge ut en julsång.

– Jag drömmer om att fortsätta sjunga, skriva låtar, släppa ett album, spela utomlands så länge jag tycker att det är kul och publiken gillar det jag gör. Sen får jag se, jag skulle gärna plugga till journalist och så skriver jag noveller, sägen han.

Lite vardagsliv hinner han också med. På sin lediga tid packar han upp flyttkartongerna i den nya lägenheten och försöker laga mat för hela veckan. När han vill slappa kollar han på Netflix-serien Modern family.

– Jag har också upptäckt att förut när jag drack ett glas vatten och ställde det någonstans så var det borta efter en kort stund, nu om jag dricker ett glas vatten och ska ställa ifrån mig det så står det ofta redan flera glas där. Det är något märkligt som händer, berättar Tusse.

Tusse i Tällberg
Tusse har just flyttat till en egen lägenhet i Stockholm, men han saknar landsbygderna i Sverige där han växte upp. ”När jag går i den lilla skogen bakom min lägenhet känner jag som att jag är i Dalarna till 50 procent, det är härligt!” säger han. Foto: Privat

JENNY DAHLERUS


Publicerad i Bygdegården nr 4 2021