Bakgrundsbild

Folkhälsa

Mötesplatser där man kan träffas och ge utrymme för samtal är viktiga för folkhälsan. Motion som sker nära vår boendemiljö sänker trösklarna för att komma i gång.

Hur kan bygdegårdarna förbättra folkhälsan? Här kommer tips!

Arrangera promenadsamtal och prata om hur vi mår

Promenadsamtalen kan göras på ett smittsäkert sätt nu under coronapandemin där ni rör på er samtidigt som ni samtalar i par eller reflekterar enskilt. Samla er sedan i grupp för reflekterande samtal.

Skapa kunskap och inspiration i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Arrangera olika tematräffar, bjud in till föreläsningar eller starta bokcirkel som skapar viktiga samtal om psykisk och fysisk hälsa.

SV Västmanland har ett koncept om existentiell hälsa att inspireras av: www.sv.se/avdelningar/sv-vastmanland/forelasning-om-existentiell-halsa/ (öppnas i ett nytt fönster)

Investera i er utemiljö!

Har ni koll på att er utemiljö är en viktig mötesplats som kan bidra till folkhälsa? Utegym, lekplats, kulturträdgård eller gemenskapsytor – alla kan de bidra till att fler åldrar samlas kring bygdegården. Stöd för att utveckla dessa kan sökas genom exempelvis Leader eller Arvsfonden.

jordbruksverket.se/stod/lokalt-ledd-utveckling-genom-leader/det-har-ar-lokalt-ledd-utveckling-genom-leader (öppnas i ett nytt fönster)

www.arvsfonden.se/ (öppnas i ett nytt fönster)

Starta motionsaktiviteter

Bjud in en instruktör till att hålla gympa, yoga, löpargrupp eller andra motionspass i bygdegården. Samarbeta med andra föreningar för att nå fler. Arrangera tipsrundor på temat, samarbeta med att arrangera gemensamma motionsaktiviteter eller bjud in till tävlingar. Starta en årlig motionsklassiker och dela ut priser till den som genomför samtliga aktiviteter!