Bakgrundsbild

Tio tips för att hänga konst

Tio saker att tänka på vid hängning av konst i bygdegården:

  1. Se till att ha gott om tid när ni väljer att hänga konsten. Var minst två stycken.
  2. Se till att ha alla verktyg som behövs, exempelvis spik, krokar och eventuell borrmaskin innan ni börjar. Vanlig fönsterputs med ammoniak och en bomullstygtrasa används för att putsa glas. Putsa bort fingeravtryck efter att tavlan hängts upp. Låt aldrig fönsterputsmedlet rinna ner i ramen.
  3. Hur ser dagsljuset ut i lokalen? Häng till exempel inte glasad konst på vägg där det blir mycket solreflexer.
  4. Hur ser allmänbelysningen ut? Går det att skaffa riktad belysning? Riktad belysning förhöjer ljus och färger i oljemålningar, akvareller och textilier, men även skulpturer.
  5. Finns det någon speciell plats i lokalerna, till exempel en scen eller en annorlunda vägg? Börja att välja ut konst till den platsen.
  6. Gå igenom lokalerna och välj ut platser som passar för konstverk. Tänk på bland annat ljus, om väggen används till annat och väggens utsatthet om det är många besökare.
  7. Vilka färger finns i lokalen? Om man ska hänga en tavla bredvid till exempel färgglada eller mönstrade gardiner, se då till att välja en tavla som inte är så detaljerad.
  8. Viss konst gör sig bra på håll. Andra ska man kunna komma nära för att se detaljer. Prova er fram!
  9. Häng inte för högt. Man ska inte behöva böja upp huvudet för att se.
  10. Om flera tavlor ska hängas på rad, välj rak nederkant som första alternativ. Den ”tyngsta” eller mest färgglada sist eftersom de flesta västerlänningar börjar titta från vänster. Om man hänger tavlor under varandra ska den ”tyngsta” vara nederst.