Bakgrundsbild

Snabba bygdegårdstips – omedelbara åtgärder

1. Var aktiva!

Sätt igång nu.

2. Gör en kalkyl över elkostnaderna

KOM IHÅG: en bygdegård räknas juridiskt/avtalsmässigt som ett företag.

Enligt 2021 års elpriser blir elkostnaden, vid förbrukning på 20 000 kilowattimmar, 35 000 kronor om året, enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå.

Förbered er på vad elräkningen kan komma att landa på nästa månad, använd gärna kalkylmallen på hemsidan. Jämför med vad ni nu har i föreningskassan och vad ni får för intäkter på er verksamheter så att ni kan betala elräkningen.

3. Ta kontakt med kommunen

Kontakta kommunen och berätta om er ekonomiska situation på grund av energikostnaderna. Diskutera kommunens möjligheter till stöd.

4. Kontakta kommunens energi och klimatrådgivare

Där kan ni få mer tips och råd för just er fastighet.

www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-vill-energieffektivisera-min-organisation/hitta-din-energi–och-klimatradgivare

5. Håller husets klimatskal tätt?

Slitna tätningslister runt dörrar och fönster kan ge drag, och ni minskar både energiförbrukning och höjer inomhuskomforten genom att byta till nya täta. Har ni draperier gardiner vid fönster och dörrar, dra för. Placera inte möbler/draperier framför elementen, då de stänger inne värmen.

6. Skippa ”tomgång”

Så mycket som 30 procent elanvändning kan vara el som används fast den inte behövs. Det kan vara belysning och annat som går i gång med timers, apparater i stand by-läge, laddare som sitter kvar fast de inte används med mera. Dra ur kontakter och använd grenuttag med strömbrytare för att stänga av flera apparater samtidigt.

7. Kolla inomhustemperaturen, sänk!

En grad lägre minskar energianvändningen med fem procent om ni värmer huset med el. Även med andra uppvärmningssystem gör det skillnad. Det räcker alltså inte att ni sänker värmen på natten, utan det gäller att ni sänker temperaturen under en längre period om ni vill uppnå någon effekt. Kanske behöver inte hela huset hålla samma temperatur? Sänk i utrymmen ni inte vistas ofta i, som garage, källare eller tvättstuga. Tänk på frysrisken och försäkringskravet om minst +15 grader i lokalen. Vädra snabbt med tvärdrag istället för att ha ett fönster öppet under längre tid.

8. Släck lyset i utrymmen där ingen vistas

Och om ni inte redan bytt ut gamla glödlampor och belysningsslingor mot led är det dags nu. Dagens LED-lampor är tio gånger mer energieffektiv än den traditionella glödlampan

9. Tvätta och torka energismart

Tvätta i lägre temperatur och gärna med sparprogram, och undvik halvfulla maskiner. Om du har möjlighet; torka din tvätt på lina eller torkställning. Annars är torktumlare att föredra framför torkskåp, och du kan alltid minska torktid genom att centrifugera först.

10. Minimera energiåtgång hos kyl och frys

Placera dem så att luft kan cirkulera runt om. Dammsug baksidan med jämna mellanrum. Kolla dörrar och lock så att de sluter tätt. Frosta av frysen regelbundet, minst en gång per år. Och sist men inte minst: Ställ in rätt temperatur, +4 grader i kylen och –18 grader i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

11. Lägg på lock om det lagas mat i kastrull

Kontrollera också att kokkärl och spisplattor är plana så att de har bra kontakt, det gör att matlagningen går snabbare. Om du ska värma vatten är vattenkokare ett energisnålt alternativ.

12. Att diska i diskmaskin sparar energi jämfört med att diska för hand

Om det diskas för hand; undvika att diska och skölja under rinnande vatten.

13. Kolla Energimyndighetens hemsida

Här får ni aktuell och uppdaterad information om energifrågorna.

www.energimyndigheten.se/varje-kilowattimme-raknas

14. Ha koll på verksamheterna i huset, INFORMERA ALLA!
  • Gå igenom alla uthyrningsavtal, behövs justeringar för elkostnaderna?
  • Sänkt värme, ta på tofflorna och ylletröjan
  • Inte ha dörrar och fönster öppna, vädra kort och effektivt
  • Skippa tomgång
  • Släck belysning
  • Åtgärda matlagning, disk och tvätt, duschning och bastu om det är aktuellt. Ta fram riktlinjer!
Bra länkar:

Ibland är råden till privatpersoner: KOM IHÅG! En bygdegård räknas juridiskt som företag.

www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/jag-vill-energieffektivisera-min-organisation/hitta-din-energi–och-klimatradgivare

www.energimyndigheten.se/varje-kilowattimme-raknas

www.vattenfall.se/energiradgivning/?icmp=start-puff-energiradgivning

Kontaktperson

Verksamhetsutvecklare fastighet och hållbarhet

Ulph Lundgren

070-440 38 96

ulph.lundgren@bygdegardarna.se