Bakgrundsbild

För föreningar

Kulturbygdsturnén är projektet som blir till över 500 lokala arrangemang över hela landet! Mellan 20 september 2022 till 20 juni 2023 finns 24 yrkesverksamma kulturutövare anställda av Bygdegårdarnas Riksförbund med medel från Statens kulturråd. En kulturutövare i varje bygdegårdsdistrikt. Vilken som finns i ert distrikt framgår via rubriken 24 kulturutövare här intill.

Hur fungerar Kulturbygdsturnén?

Varje kulturutövare kommer erbjuda föreningarna i ett distrikt:

 • 15 publika framträdanden
 • 4 workshops – varav minst 2 ska rikta sig till barn och unga
 • plus att inom #låna ett län – låna en konstnär kommer också varje kulturutövare att i ett annat distrikt (vilket kommer bestämmas snart) framföra ytterligare 2 publika framträdanden

Hur fungerar det för den enskilda bygdegårdsföreningen?

 • Gaget för kulturutövaren är betalt.
 • Resorna inom det egna distriktet betalas av projektet.
 • Projektbudgeten rymmer inte logi – men en del distrikt är stora och det blir för långt att resa fram och tillbaka samma dag (kanske föreningen har logi som ni kan erbjuda?)
 • Det som föreningen ansvarar för och ska betala är avgift till Stim (om det är ett musikarrangemang, se mer lite längre ner på sidan). Vad kostar det då? Här går det att hitta en ungefärlig kostnad.
 • När det gäller framträdande i ett annat distrikt finns både resa och logi till utövaren (samt gage såklart).
 • Vi står för betalda annonser för era arrangemang via riksförbundets Facebook och Instagram – viktigt att ni fyller i formuläret som länkas till här för att vi ska kunna marknadsföra på rätt sätt: https://forms.gle/qAmmP5MfQM3WuYU27 (öppnas i ny flik)
 • När arrangemanget är genom fört behöver ni fylla i följande redovisning så att vi kan rapportera korrekt till Kulturrådet: https://forms.gle/BukB75y9wKzAVp4m6 (öppnas i ny flik)

Vad ska ni tänka på mer som förening?

 • Det här är ert arrangemang – gör allt för att det ska bli utsålt!
 • Sälj biljetter till arrangemanget och ta ordentligt betalt – kultur kostar och det överskott ni gör går till er verksamhet och kan kanske bli till nya kulturarrangemang!
 • Sälj fika, mat eller vad som nu kan passa ihop med ert arrangemang – det blir överskott för er och ett mervärde för era besökare.
 • Marknadsför till er publik i de kanaler som ni brukar använda plus att ni kan använda även andra kanaler där ni kan hitta en nya målgrupper.
 • Här finns tips för att arrangera: Läs mer om vad ni kan tänka på som arrangör  >>
 • Vi har tagit fram affischunderlag ni kan skriva ut och fylla i detaljerna för ert arrangemang samt använda i digital marknadsföring:
  Här kan du ladda ner affischer  >> (öppnas i ny flik)
 • Tänk på tillgängligheten till ert arrangemang! Och framför allt – informera om hur tillgängligheten ser ut så att jag som besökare vet vad jag har att förvänta mig.
  Läs mer om tillgänglighet >> (bläddra ner en bit under rubriken Informera om tillgängligheten i er lokal.)
 • Kulturbygdsturnén är finansierad med återstartsbidrag för kulturen genom Statens kulturråd. Därför ska det i all information och marknadsföring framgå och finnas med logotyp för Kulturrådet, Bygdegårdarnas Riksförbund och Kulturbygdsturnén.
  Här kan du ladda ner logotyperna  >> (öppnas i ny flik)

Rapportera musik till Stim

Om det är ett framträdande med musik ska det rapporteras till Stim. Rapportering till Stim (för rättigheten att använda musik och som ersättning till den som har skrivit musiken) görs av den som är huvudarrangör – det vill säga den lokala bygdegårdsföreningen. Ofta rör det sig inte om så stora belopp (det beror lite på hur många besökare, hur lång konserten är och vilket biljettpriset är).

Som medlem i Bygdegårdarnas Riksförbund har ni tillstånd att använda musik utan att söka tillstånd före – men efter arrangemanget ska ni göra själva redovisningen. Här finns lite att läsa om Bygdegårdarnas Riksförbunds avtal med Stim (öppnas i ny flik). För att rapportera – om ni redan har inloggningsuppgifter till Stim är det bara att klicka på rutan Mina sidor längst upp till höger på Stims hemsida (öppnas i ny flik) – om det är första gången ni ska rapportera skickar ni föreningens namn och organisationsnummer till kundservice@stim.se och frågar om de kan lägga upp er som användare. Ange också gärna när ni anmäler er till Stim att ni önskar att artisten ska lägga till låtlistan så blir det lättare att administrera för er (det betyder att när ni rapporterat till Stim kommer artisten att få ett meddelande att hen ska uppge vilka låtar som spelats).

Lycka till med ert arrangemang i Kulturbygdsturnén!


Viktiga länkar

Inför arrangemanget:

Efter arrangemanget:

För mer information kontakta

Projektledare Kulturbygdsturnén samt verksamhetsutvecklare konst och kultur

Stefan Löfgren

070-347 43 86

stefan.lofgren@bygdegardarna.se