Bakgrundsbild

Tre bygdegårdsföreningar får ”stor utvecklingscheck”

Hela överskottet var på drygt en miljon kronor och av dem fördelas 350 000 kronor på tre föreningar som valdes ut bland tjugo sökande.

  • Siggaruds bygdegård får 135 000 kronor för att satsa på bergvärme för att kunna ha verksamhet året runt.
  • Fotskäls bygdegård får 115 000 kronor till sin digitala biograf till utrustning för att förbättra filmupplevelsen.
  • Bygdegården Zenit får 100 000 kronor för att satsa på ungdomsverksamhet genom ett spårprojekt med upplyst mountainbikebana och pulkabacke vid bygdegården.

Siggaruds bygdegårdsförening har varit vilande i tio år och huset har förfallit. Förra året startade föreningen upp på nytt med ny styrelse. Nu finns över 140 medlemmar och föreningen satsar stort på att huset åter ska bli en mötesplats där man träffas, har aktiviteter samt utvecklar bygden. I dagsläget saknar huset uppvärmning, vilket begränsar verksamheten till sommartid.

– Vi trodde inte att det var sant när vi fick beskedet om att vi skulle få 135 000 kronor. Det här ger en rejäl skjuts för föreningen. Det är många som vill ha verksamhet och hyra bygdegården och då måste det finnas värme, säger Anna Pettersson, ordförande i Siggaruds bygdegårdsförening.

Fotskäls bygdegårdsförening har fått 115 000 kronor och är riksförbundets nyaste digitala biograf. Föreningen har tidigare köpt in begagnad utrustning men behöver förbättra bion för att besökarna ska få en bra bioupplevelse.

– Vi behöver framförallt ny duk. Det är hål i den gamla och den är rätt lortig. Nya riktiga biografstolar som är flyttbara behöver vi också, kanske en del av pengarna går till det. Vi ser biografen som en motor i bygdegården och att den kan bli en bio som står stadigt på egna meriter. Besökarna ska få en härlig bioupplevelse. Och då behövs bra teknik till hög klass, säger Oscar Abrahamsson, ordförande i Fotskäls bygdegårdsförening.

Fotskäl Bio
Fotskäls bygdegårdsbio – Bygdegårdarnas Riksförbunds senaste digitala biograf. Foto: Oscar Abrahamsson

Fotskäl satsar även på akustikförbättring, hörslinga, belysning och fasadskylt så långt pengarna räcker.

Den tredje som fått utvecklingscheck är bygdegården Zenit som får 100 000 kronor.
– Ett fantastiskt glädjande besked för oss och bygden att äntligen få ekonomiskt stöd att fixa det havererade och stormskadade elljusspåret till en mountainbikebana och upplyst pulkabacke! Det blir en bra samlingspunkt vid bygdegården för barn och unga, säger Margita Gustafsson, ordförande i Rissnaortens hembygdsförening som driver Zenit bygdegård.