För andra året i rad har Landlotten genererat ett överskott som går direkt till Bygdegårdarnas Riksförbunds arbete med en levande landsbygd.
Landlotten är landsbygdens egen skraplott. Den som köper lotten bidrar till Bygdegårdarnas Riksförbunds viktiga arbete med att vitalisera landsbygden.
På tisdagen fick förbundschef Karin Fälldin och förbundsordförande Per Lodenius ta emot checken med årets överskott på 1 242 101 kronor.
– Detta är pengar som går direkt ut i verksamheten. Vi använder dem till att investera i medlemmarnas bygdehus, ungdomsverksamhet, utemiljöer och digitalisering, säger Karin Fälldin.
Överskott blev ny bioduk
Bygdegårdarnas riksförbund består av 1433 bygdegårdar i 24 distrikt. Förbundet har 200 000 enskilda medlemmar som på olika sätt deltar i bygdegårdarnas aktiviteter.
Pengarna från Landlotten delas ut på distriktsnivå och föreningsnivå. Så sent som i höstas fick tre utvalda bygdegårdar glädjande besked om en ny bioduk, bergvärme och en upplyst pulkabacke.
– För en liten förening utan eget kapital gör pengarna från Landlotten stor skillnad. Vi vill att det ska synas att pengarna gör verklighet av lokala drömmar. Mindre investeringar är bara ett mejl och en fråga bort.
Större summor som ska användas på distriktsnivå delar förbundsstyrelsen ut som en utvecklingscheck.
Firar 75-årsjubileum
Bygdegårdarnas Riksförbund fyller 75 år i år. Det kommer att firas med en jubileumsbok och fest på årets förbundsstämma i Värnamo där den första lokal som byggdes som bygdegård, Ås Förbundsgård, finns
Huruvida förbundets jubileum kommer reflekteras i utdelningen av årets överskottspengar är inte klart ännu.
– Men vi är väldigt glada och tacksamma över Landlottens lojala köpargrupp som nu har möjliggjort ännu fler viktiga investeringar, säger Karin Fälldin.
Lotten kan antingen prenumereras på eller köpas hos ATG-ombud.
Text: Jessica Rådne
Läs om hur miljonöverskottet fördelas och hur du ansöker om pengar