Bakgrundsbild

Upprop! Hela Sverige skramlar för Ukraina

Bygdegårdar kan göra en insats i solidaritet med Ukraina

Bygdegårdsrörelsen står för humanitet, mänskliga rättigheter och demokrati.

Bygdegårdar kan göra en insats genom att exempelvis bjuda in till att i gemenskap se livesändningen på SVT lördag 2 april 2022 och samtidigt sälja fika med mera och samla in pengar till bland annat organisationerna Rädda Barnen och Läkare utan gränser. Det är viktigt att många erbjuds känna samhörighet i goda krafters lag.

Många bygdegårdar är engagerade, exempelvis har Ljustorps bygdegård i Timrå samlat in pengar och förödenheter. Tärna bygdegård utanför Sala genomför Café Ukraina där överskottet tillfaller välgörenhetsorganisationer.

Livesändning på SVT lördag 2 april

SVT kommer att livesända från Avicii Arena (före detta Globen) lördag 2 april 2022 kl. 20.00–22.30. Sändningen kommer även att visas i Viaplay och beräknas nå 11 länder. Eventet med svenska artister kommer delvis även bli på engelska. CNN kommer att bidra till sändningen med rapporter från gränserna till Ukraina.

Bygdegårdar har rätt att visa detta arrangemang gratis enligt överenskommelse med SVT.

Förbunds­ordförande Per Lodenius och förbundschef Kenneth Lundmark hoppas att många i bygdegårdsrörelsen, som ju är en del av vår demokratiska infrastruktur, sluter upp.

Mer om eventet: www.mynewsdesk.com/se/united-stage/pressreleases/hela-sverige-skramlar-foer-ukraina-unik-insamlingskonsert-paa-avicii-arena-loerdagen-den-2-april-3168858

Om val av hjälporganisationer

Här är de organisationer Hela Sverige skramlar för Ukraina rekommenderar, men ni är förstås fria att skänka pengar till någon annan välgörenhetsorganisation som jobbar i Ukraina som ni har förtroende för.

Insamlingskonserten har tre stora tematiska teman: den humanitära krisen, mänskliga rättigheter och demokrati. De organisationer och initiativ som valts ut för att ta emot insamlingen från evenemanget arbetar alla inom ett eller flera av dessa tematiska områden. Dessa har valts ut med hjälp av utrikespolitiska experter i dialog med personer på marken och är en mix av internationella aktörer och lokala icke-statliga organisationer (NGOs).

Humanitär kris:
Röda Korset: ”Situationen i Ukraina kan inte beskrivas som annat än fruktansvärd och fullständigt oacceptabel.​ Människor lever i skräck och är i akut behov av hjälp. Vi på Röda Korset kämpar för att hjälpa människor som drabbas av kriget i Ukraina. Att rädda liv har högsta prioritet.”
www.rodakorset.se/var-varld/har-arbetar-vi/ukraina/

Mänskliga rättigheter:
UN Women: ”UN Women står i solidaritet med kvinnorna i Ukraina. I solidaritet med alla de som är tvungna att fly från sina hem och separeras från sina nära och kära, alla de som stannar för att ge humanitärt stöd till sina medmänniskor under fara, i solidaritet med kvinno- och människorättsaktivister som gör sina röster hörda när de uppmanar till fred.”
www.unwomen.se

Fight for Right: ”At Fight for Right, we are fighting for the rights of people with disabilities in Ukraine. We are working to ensure that every person with disabilities knows their human rights and freely exercises them.”
www.gofundme.com/f/help-disabled-ukrainians

Demokrati:
Civil Rights Defenders: ”Genom vår Akutfond stöttar vi människorättsförsvarare som är i fara. Just nu söker allt fler ukrainska oberoende journalister stöd för att kunna stanna kvar i landet och fortsätta rapportera. Behovet av oberoende röster från marken är extra stort i krigstid.”
crd.org/sv/stod-ukrainska-och-ryska-manniskorattsforsvarare/

The Media Initiative for Human Rights: ”The Media Initiative for Human Rights (MIPL) is a Ukrainian NGO launched in September 2016 by journalists Maria Tomak and Olga Reshetylova. Its combines journalism and human rights activities to respond to human rights violations in Ukraine arising from Russia’s aggression against Ukraine.”